Allard Pierson

Het Allard Pierson presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de fascinatie voor de vrouw in de art nouveau. Zij is rond 1900 de droom én de nachtmerrie van een generatie kunste­naars die de werkelijkheid probeert te ontvluchten. Lieflijke maagden, wrede minnaressen, vrome madon­na’s en andere vrouwelijke clichés bepalen de sieraden van René Lalique, de affiches van Alphonse Mucha, de boekillustraties van Aubrey Beardsley, en vele andere werken van bekende ontwerpers.

In de tentoonstelling ‘Godinnen van de art nouveau’ is deze fascinatie voor vrouwelijk schoon nader onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd.

Bewonder de werken van Alphonse Mucha, Jan Toorop, Henri de Toulouse-Lautrec en vele andere kunstenaars uit de art nouveau in de online 360 graden tour. De zaalteksten en de introductiefilm zijn in de tour opgenomen en een groot aantal objecten is uitgelicht en van een bijschrift voorzien. Na aankoop van een ticket ontvang je de link voor de tour. De link kun je daarna nog tot de einddatum van de tentoonstelling gebruiken.

De virtuele tour was te bekijken voor 5 euro (t/m 14 januari 2022). Een ticket kon je kopen via de agenda van het Allard Pierson.

Printscreen uit de virtuele tour.